AffaldPlus er en af de virksomheder, hvor flere medarbejdere har deltaget i ordblinde-undervisning udbudt af VUC Storstrøm. Effekten af undervisningen har været god, og de mange ordblinde-værktøjer har ført til en bedre hverdag for de ansatte. Deltagerne har nu valgt at fortsætte ordblinde-forløbet helt frivilligt efter arbejdstid.

En af deltagerne på ordblinde-kurset er Claus Jensen (42 år), der er ansat som genbrugsvejleder på AffaldPlus i Mogenstrup, hvor der bliver sorteret affald for seks kommuner. Han har været ansat i virksomheden i 13 år og er uddannet jordbrugsassistent og har også uddannelsen som dyrepasser bag sig. På begge uddannelser blev ordblindhed taget meget alvorligt og med ekstra afsat tid til f.eks. eksamener og skoleforløb – noget der har haft stor betydning for Claus’ mod og vilje til at gennemføre uddannelserne og komme videre i et job, hvor han trives.

Et godt råd: Vær ærlig overfor dig selv

Claus har altid været ordblind og har aldrig lagt skjul på det: ”Et godt råd fra mig er, at man skal være ærlig over for sig selv – og sin arbejdsgiver. Fortæl, at du har et behov for at få hjælp”, opfordrer han andre ordblinde.

Claus fik gennem sin fagforening kontakt til VUC Storstrøm. Derefter blev der planlagt et undervisningsforløb for i alt tre medarbejdere på AffaldPlus.

Føler sig nu bedre rustet

”Det er svært, når jeg skal kommunikere med f.eks. det offentlige, fordi det oftest foregår skriftligt – via mails. Det er dér jeg kommer til kort”, fortæller Claus Jensen. Han fortæller dog også, at ordblinde-undervisningen har gjort ham bedre rustet, og at han i dag har langt nemmere ved den skriftlige kommunikation:

”Den tid jeg har brugt på ordblinde-undervisningen, har gjort, at mine mails er blevet mere forståelige. Jeg møder anerkendelse hos folk, som kan se forbedringen, og det giver mig mod på at fortsætte. Det gør pludselig at ens fremtid ser lysere ud”, forklarer Claus.

Værktøjer har hjulpet til mere overskud

”En normal arbejdsdag går bl.a. med at servicere kunder, læse og skrive mails, læse info om, hvad der sker i firmaet og sætte sig ind i sorteringsvejledninger. Vi får alle mulige slags spørgsmål fra kunder, så der er meget at læse og skrive i løbet af en dag”, fortæller Claus.

I hverdagen har ordblinde-værktøjerne hjulpet til mere overskud. Claus fortæller:

”Den hjælp vi har fået fra VUC, har gjort, at jeg er begyndt at læse flere bøger, læse avisen – og jeg kan også bedre følge med i film. Konkret kan man sige, at hjælperådgivningen har forbedret mine dagligdagsgøremål. Jeg begynder at få forståelsen af, at et ord fx kan have flere betydninger. Jeg er desuden blevet bedre til at kommunikere på nettet og med folk generelt, så det er kun positivt!”

”Jeg går nu forrest, fordi jeg har selvtilliden til at kunne læse og skrive”

Genbrugsvejleder Claus Jensen har i dag fået mere overskud til at prøve nye ting. Han ønsker at fortsætte med ordblinde-undervisningen på VUC Storstrøm og hans næste skridt er, at han vil tage en 9. klasses afgangseksamen.

Ordblinde-undervisning kan være med til at give medarbejdere troen på sig selv og højne trivslen og kommunikationen på arbejdspladsen. Ordblinde-undervisning er derfor en god investering både for den enkelte medarbejder – og arbejdsgiveren.

 

 

AffaldPlus er et offentligt ejet affaldsselskab, der sorterer affald for Faxe, Næstved, Ringsted, Slagelse, Sorø og Vordingborg kommuner. AffaldPlus har i alt 19 genbrugspladser fordelt i de seks nævnte kommuner, hvor opgaven er at modtage, behandle og sørge for genanvendelse af affald – både det fra genbrugspladser, og det kommunerne samler ind hos borgerne.

OBU Ordblind

Har du problemer med at læse, stave og skrive? Måske er du ordblind. Mange ordblinde oplever det som et stort handikap at være ordblind, men der er heldigvis meget hjælp at få. Og mange værktøjer har du faktisk allerede ved hånden - på din smartphone. Vi kan hjælpe...

FVU Matematik

Vil du gerne blive bedre til at regne? Det kan også være, du bare synes, det kunne være sjovt at få genopfrisket det hele. Så er FVU Matematik nok noget for dig. FVU-undervisning tilpasses dig og dit faglige niveau.  På kurset bliver du bedre til: at arbejde med...

FVU Dansk

l du gerne blive bedre til at formulere dig, læse og skrive? Så er FVU Dansk nok noget for dig.  FVU-undervisning tilpasses dig og dit faglige niveau. På kurset bliver du bedre til at: stave formulere dig på skrift læse Der er 4 trin på FVU Dansk, og vi screener dig...

FVU Engelsk

Undervisning i grundlæggende færdigheder i engelsk gør medarbejderne bedre til at tale, læse og forstå engelsk. Kurset tager udgangspunkt i de udtryk og informationer, som medarbejderne skal bruge i deres hverdag. For at deltage i FVU engelsk, skal man være i job...

FVU Digital

Kurset tager udgangspunkt i de IT-værktøjer, som medarbejderne skal bruge i deres hverdag. Undervisning i grundlæggende digitale færdigheder gør medarbejderne bedre til at bruge PC, tablets, smartphones og anden IT i deres arbejde. For at deltage i FVU digital, skal...