Autismecentret i Vordingborg har ramt plet med et nyt hold for ordblinde medarbejdere i samarbejde med VUC Storstrøm. Engagerede medarbejdere er mødtes ti tirsdage i efteråret på bostedet Rugvænget i Præstø – og det har blandt andet givet større overskud og en ny følelse af fællesskab.

I bostedets eget hyggelige loftslokale blev der tænkt og grinet, mens undervisningen for ordblinde strakte sig fra brug af ordbrikker til læse- og skriveprogrammer – og endda ChatGPT.

”På ordblindekurset åbner der sig en helt ny verden af teknologi på vores telefoner. (…) Uanset hvor man står, kan alle have glæde af teknologi,” fortæller Jytte Vognsvend, specialpædagog på Orehoved, en del af Autismecentret.

Jytte fandt ud af, hun var ordblind, da hun gik i 9. klasse. Jytte er i dag 63 år, og har ikke før modtaget ordblindeundervisning. I stedet har hendes taktik altid været at sige, ”Jeg er ordblind. I må hjælpe mig med at stave.”

”Det giver bare mere selvværd at klare sig selv uden altid at skulle bede om hjælp. De elektroniske hjælpemidler er altid lige ved hånden, og det er virkelig en befrielse.”

Afdelingsleder Charlotte Folmer fra Autismecentret og VUC-konsulent Trine Bakkedal har i fællesskab skabt rammerne for samarbejdet med fokus på at styrke medarbejdernes dokumentationskompetencer. Der tages udgangspunkt i Autismecentrets eget journaliseringsprogram, og der lægges vægt på medarbejdere med ordblindhed, da deres udfordringer med det skriftlige kræver en særlig indsats.

Afdelingsleder Charlotte Folmer deltog selv i undervisningen, og hun vurderer, at den åbne og tålmodige tilgang, som underviseren, Per Nis-Hansen havde, har haft stor betydning for udbyttet.

” Det er svært at sige, hvad det har haft af faglig betydning allerede, men jeg er ikke i tvivl om, at hver deltager har undergået en personlig udvikling. Det vil vi kunne mærke på arbejdet fremadrettet,” siger Charlotte.

Fælles udfordringer og fællesskab

Britt Keese, som også er pædagog, gik i specialklasse i 1. klasse pga. hendes læse- og skrivevanskeligheder, ”Men derefter forsvandt fokus fra problemet,” siger hun.

”Jeg vidste egentligt godt, jeg var ordblind. (…) Jeg lærte at holde mig til nogle ord og gentage dem, indtil jeg lærte dem udenad. Fagligheden blev ikke udviklet, og det var svært at byde ind med det skriftlige. Det skabte frustration og mangel på forståelse fra omgivelserne.”

I juni i år fik Britt så endelig bekræftet og dokumenteret, at hun var ordblind.

”Nu bruger jeg Word til at spotte fejl – og der er ikke så mange fejl længere, fordi jeg ikke længere bruger al min energi på at læse teksterne. Før kunne jeg bogstaveligt talt kaste op, når jeg skulle tackle fagtekster, men nu er det spændende og udviklende,” fortæller Britt, som lige nu er i gang med en specialpædagogisk overbygning.

”Jeg fik først papir på min ordblindhed som 42-årig og havde udviklet strategier til at skjule det,” fortæller Søren Raagaard, som arbejder på bostedet Skovhusevej.

”Jeg overbeviste mig selv om, at andre havde det på samme måde, men det skabte bare frustration over mine skriftlige udfordringer.”

Man regner med, at ca. 7% af den danske befolkning er ordblinde – og der er desværre mange, der ikke ved det, og derfor ikke får gjort noget ved det.

”Det fede ved at være i denne gruppe (OBU-kursister, red.) er, at vi forstår hinandens problematikker. Teknologien åbner døre til at udforske vores interesser og dykke ned i områder, vi normalt ikke ville have adgang til,” fortsætter Søren.

Værktøjer, programmer og funktioner

”Jeg fik oplæsning indstillet på min Samsung, så nu får jeg læst alt; selv ting jeg normalt kun læser overskrifter på. Jeg kan virkelig gå i dybden,” fortæller Jesper Nielsen, der også er ansat ved Autismecentret.

De fleste computere og mobiltelefoner kan få installeret oplæsnings-apps og andre programmer, som kan afhjælpe både læse- og skrivevanskeligheder. Word har fx flere funktioner, som kan hjælpe med både oplæsning og nedskrivning.

I Autismecentret arbejder ledelsen og IT lige nu på at få en aftale i hus med IntoWords, så ordblinde medarbejdere kan få ordblinde-programmet installeret på deres computere.

 

OBU Ordblind

Har du problemer med at læse, stave og skrive? Måske er du ordblind. Mange ordblinde oplever det som et stort handikap at være ordblind, men der er heldigvis meget hjælp at få. Og mange værktøjer har du faktisk allerede ved hånden - på din smartphone. Vi kan hjælpe...

FVU Matematik

Vil du gerne blive bedre til at regne? Det kan også være, du bare synes, det kunne være sjovt at få genopfrisket det hele. Så er FVU Matematik nok noget for dig. FVU-undervisning tilpasses dig og dit faglige niveau.  På kurset bliver du bedre til: at arbejde med...

FVU Dansk

l du gerne blive bedre til at formulere dig, læse og skrive? Så er FVU Dansk nok noget for dig.  FVU-undervisning tilpasses dig og dit faglige niveau. På kurset bliver du bedre til at: stave formulere dig på skrift læse Der er 4 trin på FVU Dansk, og vi screener dig...

FVU Engelsk

Undervisning i grundlæggende færdigheder i engelsk gør medarbejderne bedre til at tale, læse og forstå engelsk. Kurset tager udgangspunkt i de udtryk og informationer, som medarbejderne skal bruge i deres hverdag. For at deltage i FVU engelsk, skal man være i job...

FVU Digital

Kurset tager udgangspunkt i de IT-værktøjer, som medarbejderne skal bruge i deres hverdag. Undervisning i grundlæggende digitale færdigheder gør medarbejderne bedre til at bruge PC, tablets, smartphones og anden IT i deres arbejde. For at deltage i FVU digital, skal...